Најављене турнеје

ЈЕДИНСТВО ГОСТУЈЕ У АУСТРАЛИЈИ

Мјешовити хор Српског пјевачког друштва “Јединство” из Бањалуке ових дана вриједно се спрема за своју велику прекоокеанску турнеју, која ће бити одржана у периоду од 5. до 27. октобра у неколико градова далеке Аустралије.Према ријечима диригента хора Немање Савића, чланови ансамбла ће посјетити Сиднеј, Мелбурн и Аделејд, гдје ће одржати 12 концерата и учествовати на светим Литургијама.

sydney_opera_house_botanic_gardens_1
“Широки репертоар који припремамо обухвата дјела домаћих аутора од средњег вијека до савременика, композиције духовног, свјетовног и фолклорног карактера. Такође, хор ће извести и химну Аустралије чиме ће дати велики печат и указати велику захвалност што могу учествовати на тако великој турнеји” – најавио је Савић.
Солисти који ће наступати са хором на турнеји по Аустралији су Биљана Керкез, мецосопран, Каролина Михајловић, сопран и Живан Живановић, тенор.
“О значају ове турнеје не треба посебно говорити, јер је довољна чињеница да ниједан хор са територије бивше Југославије није постигао овакав подухват какав хор “Јединство” планира да оствари”- поносан је Савић.
Са мањим саставом од 17 пјевача, хор ће на достојанствен и професионалан начин покушати да испрати све наступе и концерте који су заказани.
“Са циљем да, како домаћој тако и аустралијској публици прикажемо најбоље што знамо и да пробудимо емоције какве само хорска музика може пружити, вриједно радимо како бисмо успјешно испратили турнеју” – открио нам је неколико детаља са припрема диригент бањалучког “Јединства”.
Оно на шта су, како каже Савић, нарочито поносни је то што ће имати прилику да одрже цјеловечерњи концерт у дворани Сиднејске опере, гђе ће се хор својим репертоаром представити и поставити на највиши умјетнички ниво у свијету.
“Ово је још једна потврда квалитетног и преданог рада свих чланова и свих пријатеља хора којима се овом приликом захваљујемо на подршци” – закључио је Немања Савић