Новости

Nemanja Savić dobitnik “Vukove nagrade” za 2020. godinu

Objavljeno: 11. 2. 2021 u 17:09h

 

Nemanja Savić, redovni profesor Akademije umjetnosti u Banjaluci, kompozitor i muzički pedagog, dobitnik je “Vukove nagrade“ za 2020. godinu, saopštila je Kulturno-prosvetna zajednica Srbije.

Kako se navodi, Saviću je nagrada dodijeljenja za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

Nemanji Saviću, koji je ujedno i dirigent Mješovitog hora SPD “Jedinstvo“ Banjaluka, Hora sveštenika Eparhije banjalučke i Hora Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, nagrada će uskoro biti zvanično uručena u Predsjedništvu Srbije.

Uz Savića, laureati “Vukove nagrade“, koja se dodjeljuje po 57. put, su: akademski slikar Miladin Mikan Aničić, istoričar književnosti Zlata Bojović, akademski slikar Ljiljana Bursać, teatrolog i filmolog Zoran Đerić, muzikolog i muzički kritičar Gordana Krajačić, istoričar književnosti Nebojša Kuzmanović, glumica Vjera Mujović, naučni radnik Svetomir Stamenković i književnik Slobodan Stanišić.

Inače, Kulturno-prosvetna zajednica Srbije je 1964. godine ustanovila “Vukovu nagradu“ kao najznačajnije priznanje za ostvarene rezultate u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru.

 

АУДИЦИЈА ЗА ПРИЈЕМ НОВИХ ЧЛАНОВА МЈЕШОВИТОГ ХОРА

 

СРПСКО ПЈЕВАЧКО ДРУШТВО „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА РАСПИСУЈЕ

АУДИЦИЈУ ЗА ПРИЈЕМ НОВИХ ЧЛАНОВА МЈЕШОВИТОГ ХОРА.

АУДИЦИЈА ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ У ПРОСТОРИЈАМА СПД „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА СИМЕ ШОЛАЈЕ 3
(ОБЈЕКАТ ГДЈЕ ЈЕ СМЈЕШТЕНО „КОЛО СРПСКИХ СЕСТАРА“ И ДЈЕЧИЈИ ВРТИЋ „АНЂЕЛАК“) 
У ПОНЕДЈЕЉАК И УТОРАК, 15. И 16.ОКТОБРА, ТЕ У ЧЕТВРТАК И ПЕТАК, 18. И 19.ОКТОБРА 2018. ГОДИНЕ У ВРЕМЕНУ ОД 18 ДО 18,30 ЧАСОВА.

УПРАВА СПД „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА

img_0330

Традиционални Годишњи концерт СПД Јединства

Мјешовити хор Српског пјевачког друштва „Јединство“ Бања Лука, који ове године обиљежава 124 године од оснивања, одржаће традиционални Годишњи концерт.

Концерт ће се одржати у Храму Св. Василија Острошког у Обилићево у петак,22. децембра 2017. године са почетком у 20 часова .

На истеку још једне успјешне године, обиљежене бројним учешћима на литургијама у Саборном, Храму Христа спаситеља у Бањој Луци, концертима, наступима, учешћима на разним културним манифестацијама, фестивалима у многим градовима  Републике Српске, Босне и Херцеговине и иностранства, Хор ће се домаћој публици представити извођењима композиција духовне православне хорске музике. На програму ће се наћи дјела познатих српских, бугарских и руских композитора.

Хор ће извести сљедеће композиције:

Јосиф Маринковић  : ОТЧЕ НАШ

Исаија Србин: АГИОС О ТЕОС

****       : ЦАРСКА ЈЕКТЕНИЈА

Руски напјев: БОГОРОДИЦЕ ДЈЕВО

Владо Милошђевић: СВЈЕТЕ ТИХИЈ

Александар Косолапов: УТВЕРДИ БОЖЕ

Павел Чесноков: ЗАСТУПНИЦЕ УСЕРДНАЈА

Митрополит Иларион Алфејев: ТЕБЕ ПОЈЕМ

Владимир Милосављевић: МОЛИТВА ДАВИДОВА, ПСАЛАМ 86

Александар Вујић: ПАТЕР ИМОН

Добри Христов: ВО ЦАРСТВИЈИ  ТВОЈЕМ

**** : СВЈАТИЈ БОЖЕ

Стеван Ст.Мокрањац: ЛИТУРГИЈА СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ ( ДИЈЕЛОВИ ) 

Као солисти на концерту ће наступити :

 Каролина Михајловић – сопран

 Јелена Дејановић – сопран

 Протођакон Радојица Жагран – тенор
 

Мјешовитим хором СПД „Јединство“ дириговаће Немања Савић који је на челу овог познатог ансамбла од обнављања његовог рада 1992.године.

 

 

"Јединство" освојило награду публике на међународном фестивалу

На смотри хорова Златна вила 2017. у Приједору, Мјешовити хор српског пјевачког друштва „Јединство“ је добио прву награду публике и другу награду стручног жирија. На овом међународном такмичењу, хор је учествовао прве вечери и том приликом је извео 5 захтјевних композиција из различитих музичких епоха, од ренесансе до модерног доба. Међу осталим учесницима су се нашли хорови из Србије, Хрватске, Словеније, Македоније, Мађарске и Чешке.

Уприличен традиционални Божићни концерт у Народном позоришту Сарајево

Мјешовити хор српског пјевачког друштва „Јединство“ је учествовао на традиционалном Божићном концерту у Народном позоришту Сарајево 05.01.2017. године. Том приликом је публика уживала у шароликом и занимљивом концертном програму који је хор припремио. Као солиста је наступила Каролина Михајловић, сопран и Марко Калајановић, баритон који је као гост са хором извео "Псалам 6- Покајничка молитва" Владимира Милосављевића. Међу композицијама које је хор извео, нашле су се и Божићни тропар "Рождество твоје" као и "Величит душа моја Господа" Павела Чеснокова.

Одржан концерт у Музеју Републике Српске

20161201213106_400735Мјешовити хор српског пјевачког друштва „Јединство“ из Бањалуке одржао је концерт у просторијама у Музеја Републике Српске, а на репотроару су биле народне пјесме као и америчке духовне и популарне пјесме. Посебан гост на концерту је била америчка амбасадорица у БиХ Морин Елизабет Кормак у чију част је хор отпјевао и неколико америчких духовних и популарних пјесма. Амбасадорица Кормак је рекла да ју је наступ одушевио. „Прије нешто више од годину дана хор је дошао у Амбасаду по визе за наступе у САД. Срела сам се са њима и они су ми указали част пјевајући за мене. То је било толико спектакуларно да сам обећала да ћу доћи на њихов наступ у Бањалуци“, рекла је Кормакова. Солисти су били Каролина Михајловић, Петра Голубовић, Живан Живановић, Ненад Никић и Маја Грумић, док је диригентском палицом управљао легендарни Немања Савић. Посјетиоци концерта били су одушевљени наступом, а „Јединство“ ће поново наступати 26. децембра у Банском двору у Бањалуци.

 Видео

 

Одржани 13. Међународни хорски фестивал „Бањалучки хорски сусрети 2016“

img_7264

У Бањoj Луци је у периоду од 24. до 26.новембра 2016.године одржан 13. Међународни хорски фестивал „Бањалучки хорски сусрети 2016“. Том приликом, у оквиру традиционалне музичке манифестације, наступило је 12 хорова.

У четвртак, 24. новембра, у 18 часова у концертној дворани Банског двора, посјетиоци су могли да чују дјечији хор СПД ,,Јединство“ Бања Лука (диригент: Јасна Антонић), дјечији хор Музичке школе ,,Владо Милошевић“ Бања Лука (диригент: Николина Никчевић), дјечији хор ,,Вилењак“ Приједор (диригент: Бранка Вулета) и женски хор Средње музичке школе ,,Владо Милошевић“ Бања Лука (диригент: Радиша Рачић). Исте вечери од 20 часова у Храму Христа Спаситеља у Бањoj Луци, наступили су хор свештеника епархије бањалучке и Мјешовити хор СПД ,,Јединство“ Бања Лука (диригент: Немања Савић).

Друге вечери, 25. новембра, у концертној дворани Банског двора од 19 часова наступили су хорови: mјешовити хор СЦПД ,,Свети Георгије“ Прњавор (диригент: Јереј Радислав Нунић), mјешовити хор ,,Уна“ Нови Град (диригент: Горан Вулета), mјешовити хор СЦПД ,,Богољубље“ Добој (диригент: Алекандар Вукојевић) и вокална група ,,Константин“ Ниш под умјетничким руководством Далибора Марковића.

Завршне вечери, у 20 часова у склопу завршног концерта, публици су се представили: женски камерни хор ,,А Виста“ Приједор (диригент: Бранка Вулета), ансамбл ,,Александар Невски“ Бања Лука (диригент: Лазар Радоја), vокална група ,,Константин“ Ниш (умјетнички руководилац: Далибор Марковић) те су на самом крају наступили сви хорови заједничким извођењем ,,Viva la musica“ под руководством Далибора Марковића.

 

Организатор фестивала ,,Бањалучки хорски сусрети“ је било СПД ,,Јединство“ Бања Лука, а покровитељи су били Српска православна црквена општина Бања Лука, град Бања Лука и Бански двор-Културни центар.

 

Kонцерт у Музеју Републике Српске

Поштовани пријатељи хора СПД Јединство и сви љубитељи хорске музике.

img_0330

У четвртак, 01.12.2016. године у 20 часова, Мјешовити хор СПД Јединство ће одрћати цјеловечерњи концерт у Музеју Републике Српске, који, заједно са традиционалним годишњим концертом крајем децембра, представља круну веома успјешне концертне сезоне.

Као солисти, наступиће:

Каролина Михајловић - сопран,
Живан Живановић- виолина ,
Ненад Никић-хармоника.
Диригент: Немања Савић

Позивамо вас да Вашим присуством увеличате овај догађај.

Хор „Јединство“ наступио у Сиднејској опери

Протеклих дана, Мјешовити хор СПД „Јединство“ вриједно ради на реализацији свог првог гостовања у Аустралији гдје хор своју дуго најављивану турнеју износи на достојанствен и професионалан начин.

dsc07731

 

У сриједу, 05.10.2016. године, хор је започео прекоокеанску турнеју те су са аеродрома Маховљани преко Београда и Аbu Dhabi-ја стигли до далеког Сиднеја, првог града ове велике турнеје. Чланови ансамбла су у Сиднеј дошли 07.10.2016. године у јутарњим часовима.

Прочитајте више...

Концерт у Музеју Републике Српске

Поштовани пријатељи хора СПД Јединство и сви љубитељи хорске музике.

z3

У понедјељак, 03.10.2016. године у 20h, Мјешовити хор СПД Јединство ће одрћати цјеловечерњи

концерт у Музеју Републике Српске.

Прочитајте више...

 

Концерт поводом предстојеће турнеје

Поштовани пријатељи хора СПД "Јединство" и сви љубитељи хорске музике.
У четвртак, 29.09.2016. године у 20h, Мјешовити хор СПД Јединство ће одрћати цјеловечерњи концерт у Саборном храму Христа Спаситеља.

02

 

 

 

 

 

 

Прочитајте више...