Хор „Јединство“ наступио у Сиднејској опери

Протеклих дана, Мјешовити хор СПД „Јединство“ вриједно ради на реализацији свог првог гостовања у Аустралији гдје хор своју дуго најављивану турнеју износи на достојанствен и професионалан начин.
У сриједу, 05.10.2016. године, хор је започео прекоокеанску турнеју те су са аеродрома Маховљани преко Београда и Аbu Dhabi-ја стигли до далеког Сиднеја, првог града ове велике турнеје. Чланови ансамбла су у Сиднеј дошли 07.10.2016. године у јутарњим часовима.
Субота, 08.10. је била обиљежена учествовањем хора на Вечерњој служби и на парастосу у цркви Лазарица у Сиднеју, а у недјељу 09.10.2016. је хор отишао у Рути Хил како би учествовао на Св. Литургији у храму Св. Архиђакона Стефана. Након извођења Св. Литургије, хор се својим пригодним репертоаром представио публици на Сабору ,,Крајина у Срцу“ који је услиједио у великој црквеној сали у Рути Хил-у.
Понедјељак, 10.10.2016. ће остати запамћен по концерту којим се са територије бивше Југославије мало ко може похвалити, а то је цјеловечерњи концерт у дворани Сиднејске опере. 16 пјевача је под руководством диригента Немање Савића извело дио богатог репертоара на начин да сви посjетиоци овог концерта запамте хор „Једиство“ и зeмљу коју представља на најљепши могући начин.

dsc07731

Вриједан и предан рад пјевача и диригента је учинио да се пробуде емоције у публици те да се на тренутак, у далекој Аустралији, чује хорска музика и мелодије које сви познају као што су „Тамо далеко“ и „Химна Св. Сави“.

Хор је испраћен огромним аплаузом и на захтјев публике изведено је још пјесама прожетих најљепшим осјећајима и емоцијама какве само хорска музика може да пробуди. Чланови ансамбла су извели дјела домаћих аутора од средњег вијека до савременика, композиције свјетовног, духовног и фолклорног карактера, а као солисти су се представили: Каролина Михајловић - сопран, Биљана Керкез - мецосопран, Петра Голубовић - сопран, Живан Живановић - тенор, Јелена Башић - удараљке и Маја Грумић - клавир. Такође, присутнима се обратио и протојереј Драган Максимовић, старјешина Саборног храма Христа Спаситеља у Бањој Луци, показавши своје одушевљење топлим пријемом домаћина који су учинили да се хор осјећа пријатно у тако далекој држави.

dsc07785

Турнеја се наставља и идући концерти хора су заказани у градовима Аделаид и Мелбурн, гдје ће „Јединство“ поново имати прилику да покаже своје велико умијеће извођења хорске музике.