Насловна страна

ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

 

 

ХОР СВЕШТЕНИКА ЕПАРХИЈЕ БАЊАЛУЧКЕ И МЈЕШОВИТИ ХОР СРПСКОГ ПЈЕВАЧКОГ ДРУШТВА ЈЕДИНСТВО БАЊА ЛУКА ПРИДРУЖУЈУ СЕ ОБИЉЕЖАВАЊУ ВЕЛИКОГ ЈУБИЛЕЈА, 800- ГОДИШЊИЦЕ САМОСТАЛНОСТИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ. ОВИМ ПОВОДОМ ХОРОВИ ЋЕ ОРГАНИЗОВАТИ И ОДРЖАТИ КОНЦЕРТ ХОРСКЕ ДУХОВНЕ ПРАВОСЛАВНЕ МУЗИКЕ.

КОНЦЕРТ ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА НА ПЕТРИЋЕВЦУ У УТОРАК, 11.ЈУНА 2019.ГОДИНЕ СА ПОЧЕТКОМ У 19 ЧАСОВА, А

УЛАЗ НА КОНЦЕРТ ЈЕ СЛОБОДАН.

НА ПРОГРАМУ ЋЕ БИТИ ЗАСТУПЉЕНЕ КОМПОЗИЦИЈЕ ИСАИЈЕ СРБИНА, ЈОСИФА МАРИНКОВИЋА, ВЕРЕ МИЛАНКОВИЋ, НЕМАЊЕ САВИЋА, СЕРГЕЈА ВАЊИНА, ДАВИДА МАСТИКОСЕ И ДРУГИХ АУТОРА.

КАО СОЛИСТИ НАСТУПИЋЕ: АНА МАРКОВИЋ-СОПРАН, ЈЕРЕЈ РАДИСЛАВ НУНИЋ-ТЕНОР И ПРОТОЂАКОН РАДОЈИЦА ЖАГРАН-ТЕНОР.

ХОРОМ СВЕШТЕНИКА ЕПАРХИЈЕ БАЊАЛУЧКЕ И МЈЕШОВИТИМ ХОРОМ СПД „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА ДИРИГОВАЋЕ НЕМАЊА САВИЋ.

СРПСКО ПЈЕВАЧКО ДРУШТВО „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА РАСПИСУЈЕ
АУДИЦИЈУ ЗА ПРИЈЕМ НОВИХ ЧЛАНОВА МЈЕШОВИТОГ ХОРА.
АУДИЦИЈА ЋЕ СЕ ОДРЖАВАТИ СВАКОГ ЧЕТВРТКА ОД 18,30 ЧАСОВА
У ПРОСТОРИЈАМА СПД „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА СИМЕ ШОЛАЈЕ 3 (ОБЈЕКАТ ГДЈЕ ЈЕ СМЈЕШТЕНО „КОЛО СРПСКИХ СЕСТАРА“ И ДЈЕЧИЈИ ВРТИЋ „АНЂЕЛАК“ )
УПРАВА СПД „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА
03.12.2018.

СПД ''Јединство'', велики неимар српске духовности и културе створено под окриљем СПЦ уградило је свој рад  у значајне догађаје српског народа посебно Бање Луке, Крајине и Републике Српске.

У вијек и скоро три  деценије колико је прошло од његовог оснивања далеке 1893. године, Друштво је реализовало више од 5.000 концерата и учешћа на Богослужењима на простору бивше Југославије, већине европских земаља али и далеке Русије, Аустралије, Кине, Сјеварне Америке...

СПД ''Јединство'' је кроз своје вишеструке, многобројне активности и  високоумјетничке домете, постало много више  од успјешног пјевачког друштва. Због улоге коју је имало и има у историји и животу српског народа ових простора с правом кажемо- Јединство је институција културе.

Српско пјевачко друштво " Јединство " Бања Лука је и носилац  више одликовања:  Ордена Светог Саве, Ордена Његоша,Ордена Светог Андреја , те Повеље Града Бања Лука.

Мјешовити хор Српског пјевачког друштва „Јединство“ Бања Лука потврдио је високе умјетничке домете на многобројним концертима одржаним у Републици Српској, Србији и Црној Гори, Грчкој, Њемачкој, Аустрији, Словачкој и Италији, као и на хорским фестивалима и такмичењима одржаним у Нишу( Југословенске хорске свечаности 1994, 1996, 1998 и 2000. године ), Београду ( Фестивал духовне музике " Хорови међу фрескама 1994,1996, 1998. године и Међународни музички фестивал " Јесен на Чукарици 2000. и 2001. године ), Бањој Луци ( Видовдански фестивал 1994.године ), Неготину ( Мокрањчеви дани 1994. и 2001.године ), Новом Саду ( Фестивал духовне музике  " Путевима православља " 1998.године ) , Riva del Garda- Италија (Међународно хорско такмичење " In ... Canto Sul Garda" 2001.године),  Camerino – Италија (Међународно хорско такмичење " Орландо ди Ласо 2002.године"),         Аргос Орестико - Грчка( Међународни хорски фестивали 1999 и 2000. године ) и др.

Међу бројним признањима и наградама ,које је Мјешовити хор Српског пјевачког друштва "Јединство " Бања Лука  посљедњих година остварио, истичу се прве награде на Југословенским хорским свечаностима у Нишу 1994 ( Прва награда публике ), 1996, 1998 ( Прва награда стручног жирија за најбоље извођење програма у цјелини ), 2000.године ( Прва  награде стручног жирија за најбоље извођење програма у цјелини ), 2006, 2012, прва награда стручног жирија на Видовданском фестивалу у Бањој Луци 1994. године , 2 златне медаље на Међународном хорском такмичењу " In ...Canto Sul Garda " ( Рива дел Гарда - Италија 2001. године ), златна медаља на Међународном хорском такмичењу  "Орландо ди Ласо" (Камерино -Италија 2002.године), три сребрне медаље на 3. хорској олимпијади ( Бремен – Њемачка, 2004. године ) прва награда на Међународном хорском такмичењу „Златна вила“ ( Приједор – 2004. године), прва награда и златна медаља на Међународном хорском такмичењу у духовној музици    ( Превеза – Грчка,2005.године), специјална награда за најбољи наступ на истом такмичењу, златна медаља у категорији духовне музике  на 4.хорској олимпијади у Ксиамену-Кина(јул 2006.године), прва награда и златна медаља на Међународном хорском такмичењу Музика сакра Братислава  ( Братислава –Словачка,мај 20007.године ), двије сребрне медаље на 5.хорској олимпијади у Грацу-Аустрија, прва награда, златна диплома на Међународном хорском такмичењу Малта 2009., Прве награде публике на Међународном хорском такмичењу „Златна вила“   ( Приједор – 2013. и 2017. године),  прве награде и златне медаље за побједника категорија на такмичењима у Венецији 2015. и Рива дел Гарда 2016.године и др.

Мјешовити хор СПД „Јединство“ Бања Лука, у протеклих двадесет година, учесвовао је на многим фестивалима у зељи и иностранству, те одржао  више од 400 концерата у Грчкој, Бугарској, Румунији, Мађарској, Италији, Француској, Њемачкој, Аустрији, Швајцарској, Словачкој, Чешкој,Словенији, Хрватској,Србији, Македонији, Малти, Кипру, Русији, Кини, Сјеверној Америци, Аустралији ....

 

У току ове, 2018. године Јединство обиљежава 125-годишњицу оснивања, а програм обиљежавања јубилеја обухваћене су многе активности, међу којима су и већ реализована запажени концерти у Бањалуци, Новој Градишци, Дубровнику, Требињу, учешћа на хорским фестивалима у Аргос Орестику – Грчка, Аделаиду – Аустралија...

Мјешовити хор СПД «Јединство» је више пута био учесник фестивала у Аргос Орестику, те је на основу запажених наступа на ранијим, добио позив за учешће на овогодишњем фестивалу са посебним повољним условима и третманом који је бити исказан кроз посебан пријема и учешћа као специјални, почасни гост. Прије двије године Хор је гостовао у Аустралији ( Сиднеју, Мелбурну, Аделејду и другим мјестима), одржао 28 концерата међу којима и концерт у чувеној Сиднејској опери (Јединство је једини хор са простора бивше Југославије који је имао прилику да наступи у овој чувеној опери).

Након ових веома успјешних наступа Јединство је поново добило позив за гостовање у Аустралији и ове јесени је реализовало учешће на фестивалу у Аделаиду, те одржало више концерата у овом граду и Перту.

Поред наведених наступа и концерата, Мјешовити хор СПД «Јединство» узео је учешћа на више литургија и вечерњих Богослужења у наведеним градовима.

Јединство с поносом истиче свој значај и редовним учешћима на недјељњим и празничним литургијама у  Саборном, Храму Христа Спаситеља у Бањој Луци.

Јединство и наредних година очекује  бројне активности, наступи, концерти, гостовања у Сједињеним Америчким државама, Европи, Аустралији,а у наредној години Јединство ће се прикључити обиљежавању нашег заједничког јубилеја, 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Централна прослава обиљежавања јубилеја, 125-годишњице оснивања СПД «Јединство» Бања Лука биће повезане и реализоване заједно са садржајима 15.Међународног фестивала «Бањалучки хорски сусртети».

 

Наведени програми ће обухватити сљедеће садржаје :

 

 ЧЕТВРТАК, 6. ДЕЦЕМБАР, 19 ЧАСОВА

 ХРАМ ХРИСТА СПАСИТЕЉА

КОНЦЕРТ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ

 • МЈЕШОВИТИ ХОР СПД „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА

ДИРИГЕНТ : НЕМАЊА САВИЋ

 

 • ДЈЕЧЈИ ХОР СПД „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА

ДИРИГЕНТ: ЈАСНА АНТОНИЋ

 

 • ЖЕНСКИ АНСАМБЛ „ДАР“ БАЊА ЛУКА

УМЈЕТНИЧКИ РУКОВОДИЛАЦ : ХИЛДА ХРЕКЕС

 

 • ХОР СВЕШТЕНИКА ЕПАРХИЈЕ БАЊАЛУЧКЕ

ДИРИГЕНТ : НЕМАЊА САВИЋ

 

ПЕТАК,7. ДЕЦЕМБАР, 20 ЧАСОВА

 КОНЦЕРТНА ДВОРАНА БАНСКОГ ДВОРА

ВЕЧЕ ХОРСКЕ МУЗИКЕ

 • ХОР СВЕШТЕНИКА ЕПАРХИЈЕ БАЊАЛУЧКЕ

ДИРИГЕНТ : НЕМАЊА САВИЋ

 

 • СРПСКО ЦРКВЕНО ПЈЕВАЧКО ДРУШТВО „БОГОЉУБЉЕ“ ДОБОЈ

ДИРИГЕНТ : АЛЕКСАНДАР ВУКОЈЕВИЋ

 

 • МЈЕШОВИТИ ХОР „УНА“ НОВИ ГРАД

ДИРИГЕНТ: ГОРАН ВУЛЕТА

 

 • ЖЕНСКИ АНСАМБЛ „ДАР“ БАЊА ЛУКА

УМЈЕТНИЧКИ РУКОВОДИЛАЦ : ХИЛДА ХРЕКЕС

 

 • СРПСКО ЦРКВЕНО ПЈЕВАЧКО ДРУШТВО „СВЕТИ ГЕОРГИЈЕ“ ПРЊАВОР

ДИРИГЕНТ:  ЈЕРЕЈ РАДИСЛАВ НУНИЋ

 

 • ВОКАЛНИ АНСАМБЛ „СИНГИДУНУМ“  БЕОГРАД

УМЈЕТНИЧКИ РУКОВОДИЛАЦ И ДИРИГЕНТ: ОЛГА МИЛИЋЕВИЋ

 

СУБОТА, 8. ДЕЦЕМБАР, 20 ЧАСОВА

МНОГАЈА ЉЕТА - ЈУБИЛАРНИ КОНЦЕРТ СПД „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА

 • МЈЕШОВИТИ ХОР СПД „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА

ДИРИГЕНТ : НЕМАЊА САВИЋ

 

 • ДЈЕЧЈИ ХОР СПД „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА

ДИРИГЕНТ: ЈАСНА АНТОНИЋ

 

ГОСТИ КОНЦЕРТА : ВОКАЛНИ АНСАМБЛ „СИНГИДУНУМ“  БЕОГРАД

УМЈЕТНИЧКИ РУКОВОДИЛАЦ И ДИРИГЕНТ: ОЛГА МИЛИЋЕВИЋ

 

На почетку Јубиларног концерта Мјешовити хор СПД „Јединство“ извешће своју химну која је настала и први пут изведена  1905.године. Аутор текста химне је наш чувени пјесник Алекса Шантић, а аутор музике такође веома познати композитор и диригент Мита Топаловић.

 

ХИМНА ЈЕДИНСТВА

 

ОЈ, ДЈЕЦО МАЈКЕ СЛАВНЕ

УСТАЈМО ИЗ СНА СВОГ

ПРЕД ГРОМОМ НОЋИ ТАВНЕ

С НАМА ЈЕ БОГ

У БОРБУ

ДОК НАС ГРИЈЕ ЈЕДИНСТВА СВЕТИ ПЛАМ

У БОРБУ

ЈОШ СРБИН ПАО НИЈЕ

НА Њ ЧЕКА СЛАВЕ ХРАМ

ЗА БАРЈАК НЕК СЕ ХОРИ

ВИТЕШКЕ ПЈЕСМЕ ГЛАС

УРА ВАСКРСНОЈ ЗОРИ

С НАМА ЈЕ БОГ

АЛЕКСА ШАНТИЋ

 

ОРГАНИЗАТОР СВИХ САДРЖАЈА ЈЕ  СПД „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА, А

ПОКРОВИТЕЉИ СУ : СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА БАЊАЛУЧКА,

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВЕНА ОПШТИНА БАЊА ЛУКА,  ГРАД БАЊА ЛУКА И

БАНСКИ ДВОР - КУЛТУРНИ ЦЕНТАР БАЊА ЛУКА

ЈЕДИНСТВО С РАДОШЋУ ПОЗИВА СВЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНЕ ДА ПРИСУСТВУЈУ ОВИМ КОНЦЕРТИМА ЗА КОЈЕ ЈЕ УЛАЗ СЛОБОДАН.

05.11.2018.

Ове године СПД "Јединство" Бања Лука обиљежава 125-годишњицу оснивања.
Централна прослава ће се одржати у периоду од 6. до 8. децембра 2018.године (четвртак, 6.децембар - Храм Христа Спаситеља, петак и субота, 7.и 8. децембар - Концертна дворана Банског двора).
Молимо све старије, тренутно неактивне пјеваче који нису вратили хорске униформе (Одијела, хаљине,ципеле, лептир машне...), да то учине што прије, а најкасније до краја мјесеца новембра.
Уједно их позивамо да присуствују садржајима обиљежавања јубилеја СПД "Јединство". Потпунији подаци о програмима биће објављени на страници Друштва до краја мјесеца!

МЈЕШОВИТИ ХОР СПД „ЈЕДИНСТВО“
БАЊА ЛУКА

Диригент : мр Немања Савић

Адреса :

Симе Шолаје 3
78 000 Бања Лука
Република Српска
Босна и Херцеговина

Тел / Факс : 00387 (0) 51 214 739, 00387 (0) 51 213 413

Е - пошта: choirjedinstvo@gmail.com
Е - пошта : ms01@skolers.org

ХИМНА СПД ЈЕДИНСТВА

ОЈ, ДЈЕЦО МАЈКЕ СЛАВНЕ
УСТАЈМО ИЗ СНА СВОГ
ПРЕД ГРОМОМ НОЋИ ТАВНЕ
С НАМА ЈЕ БОГ! У БОРБУ!
ДОК НАС ГРИЈЕ ЈЕДИНСТВА СВЕТИ ПЛАМ
У БОРБУ!
ЈОШ СРБИН ПАО НИЈЕ
НА Њ ЧЕКА СЛАВЕ ХРАМ!
ЗА БАРЈАК НЕК СЕ ХОРИ ВИТЕШКЕ ПЈЕСМЕ ГЛАС...
УРА ВАСКРСНОЈ ЗОРИ
С НАМА ЈЕ БОГ.

АЛЕКСА ШАНТИЋ