Насловна страна

СРПСКО ПЈЕВАЧКО ДРУШТВО „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА РАСПИСУЈЕ
АУДИЦИЈУ ЗА ПРИЈЕМ НОВИХ ЧЛАНОВА МЈЕШОВИТОГ ХОРА.
АУДИЦИЈА ЋЕ СЕ ОДРЖАВАТИ СВАКОГ ЧЕТВРТКА ОД 18,30 ЧАСОВА
У ПРОСТОРИЈАМА СПД „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА СИМЕ ШОЛАЈЕ 3 (ОБЈЕКАТ ГДЈЕ ЈЕ СМЈЕШТЕНО „КОЛО СРПСКИХ СЕСТАРА“ И ДЈЕЧИЈИ ВРТИЋ „АНЂЕЛАК“ )
УПРАВА СПД „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА
03.12.2018.

СПД ''Јединство'', велики неимар српске духовности и културе створено под окриљем СПЦ уградило је свој рад  у значајне догађаје српског народа посебно Бање Луке, Крајине и Републике Српске.

У вијек и скоро три  деценије колико је прошло од његовог оснивања далеке 1893. године, Друштво је реализовало више од 5.000 концерата и учешћа на Богослужењима на простору бивше Југославије, већине европских земаља али и далеке Русије, Аустралије, Кине, Сјеварне Америке...

СПД ''Јединство'' је кроз своје вишеструке, многобројне активности и  високоумјетничке домете, постало много више  од успјешног пјевачког друштва. Због улоге коју је имало и има у историји и животу српског народа ових простора с правом кажемо- Јединство је институција културе.

Српско пјевачко друштво " Јединство " Бања Лука је и носилац  више одликовања:  Ордена Светог Саве, Ордена Његоша,Ордена Светог Андреја , те Повеље Града Бања Лука.

Мјешовити хор Српског пјевачког друштва „Јединство“ Бања Лука потврдио је високе умјетничке домете на многобројним концертима одржаним у Републици Српској, Србији и Црној Гори, Грчкој, Њемачкој, Аустрији, Словачкој и Италији, као и на хорским фестивалима и такмичењима одржаним у Нишу( Југословенске хорске свечаности 1994, 1996, 1998 и 2000. године ), Београду ( Фестивал духовне музике " Хорови међу фрескама 1994,1996, 1998. године и Међународни музички фестивал " Јесен на Чукарици 2000. и 2001. године ), Бањој Луци ( Видовдански фестивал 1994.године ), Неготину ( Мокрањчеви дани 1994. и 2001.године ), Новом Саду ( Фестивал духовне музике  " Путевима православља " 1998.године ) , Riva del Garda- Италија (Међународно хорско такмичење " In ... Canto Sul Garda" 2001.године),  Camerino – Италија (Међународно хорско такмичење " Орландо ди Ласо 2002.године"),         Аргос Орестико - Грчка( Међународни хорски фестивали 1999 и 2000. године ) и др.

Међу бројним признањима и наградама ,које је Мјешовити хор Српског пјевачког друштва "Јединство " Бања Лука  посљедњих година остварио, истичу се прве награде на Југословенским хорским свечаностима у Нишу 1994 ( Прва награда публике ), 1996, 1998 ( Прва награда стручног жирија за најбоље извођење програма у цјелини ), 2000.године ( Прва  награде стручног жирија за најбоље извођење програма у цјелини ), 2006, 2012, прва награда стручног жирија на Видовданском фестивалу у Бањој Луци 1994. године , 2 златне медаље на Међународном хорском такмичењу " In ...Canto Sul Garda " ( Рива дел Гарда - Италија 2001. године ), златна медаља на Међународном хорском такмичењу  "Орландо ди Ласо" (Камерино -Италија 2002.године), три сребрне медаље на 3. хорској олимпијади ( Бремен – Њемачка, 2004. године ) прва награда на Међународном хорском такмичењу „Златна вила“ ( Приједор – 2004. године), прва награда и златна медаља на Међународном хорском такмичењу у духовној музици    ( Превеза – Грчка,2005.године), специјална награда за најбољи наступ на истом такмичењу, златна медаља у категорији духовне музике  на 4.хорској олимпијади у Ксиамену-Кина(јул 2006.године), прва награда и златна медаља на Међународном хорском такмичењу Музика сакра Братислава  ( Братислава –Словачка,мај 20007.године ), двије сребрне медаље на 5.хорској олимпијади у Грацу-Аустрија, прва награда, златна диплома на Међународном хорском такмичењу Малта 2009., Прве награде публике на Међународном хорском такмичењу „Златна вила“   ( Приједор – 2013. и 2017. године),  прве награде и златне медаље за побједника категорија на такмичењима у Венецији 2015. и Рива дел Гарда 2016.године и др.

Мјешовити хор СПД „Јединство“ Бања Лука, у протеклих двадесет година, учесвовао је на многим фестивалима у зељи и иностранству, те одржао  више од 400 концерата у Грчкој, Бугарској, Румунији, Мађарској, Италији, Француској, Њемачкој, Аустрији, Швајцарској, Словачкој, Чешкој,Словенији, Хрватској,Србији, Македонији, Малти, Кипру, Русији, Кини, Сјеверној Америци, Аустралији ....

 

У току ове, 2018. године Јединство обиљежава 125-годишњицу оснивања, а програм обиљежавања јубилеја обухваћене су многе активности, међу којима су и већ реализована запажени концерти у Бањалуци, Новој Градишци, Дубровнику, Требињу, учешћа на хорским фестивалима у Аргос Орестику – Грчка, Аделаиду – Аустралија...

Мјешовити хор СПД «Јединство» је више пута био учесник фестивала у Аргос Орестику, те је на основу запажених наступа на ранијим, добио позив за учешће на овогодишњем фестивалу са посебним повољним условима и третманом који је бити исказан кроз посебан пријема и учешћа као специјални, почасни гост. Прије двије године Хор је гостовао у Аустралији ( Сиднеју, Мелбурну, Аделејду и другим мјестима), одржао 28 концерата међу којима и концерт у чувеној Сиднејској опери (Јединство је једини хор са простора бивше Југославије који је имао прилику да наступи у овој чувеној опери).

Након ових веома успјешних наступа Јединство је поново добило позив за гостовање у Аустралији и ове јесени је реализовало учешће на фестивалу у Аделаиду, те одржало више концерата у овом граду и Перту.

Поред наведених наступа и концерата, Мјешовити хор СПД «Јединство» узео је учешћа на више литургија и вечерњих Богослужења у наведеним градовима.

Јединство с поносом истиче свој значај и редовним учешћима на недјељњим и празничним литургијама у  Саборном, Храму Христа Спаситеља у Бањој Луци.

Јединство и наредних година очекује  бројне активности, наступи, концерти, гостовања у Сједињеним Америчким државама, Европи, Аустралији,а у наредној години Јединство ће се прикључити обиљежавању нашег заједничког јубилеја, 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Централна прослава обиљежавања јубилеја, 125-годишњице оснивања СПД «Јединство» Бања Лука биће повезане и реализоване заједно са садржајима 15.Међународног фестивала «Бањалучки хорски сусртети».

 

Наведени програми ће обухватити сљедеће садржаје :

 

 ЧЕТВРТАК, 6. ДЕЦЕМБАР, 19 ЧАСОВА

 ХРАМ ХРИСТА СПАСИТЕЉА

КОНЦЕРТ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ

 • МЈЕШОВИТИ ХОР СПД „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА

ДИРИГЕНТ : НЕМАЊА САВИЋ

 

 • ДЈЕЧЈИ ХОР СПД „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА

ДИРИГЕНТ: ЈАСНА АНТОНИЋ

 

 • ЖЕНСКИ АНСАМБЛ „ДАР“ БАЊА ЛУКА

УМЈЕТНИЧКИ РУКОВОДИЛАЦ : ХИЛДА ХРЕКЕС

 

 • ХОР СВЕШТЕНИКА ЕПАРХИЈЕ БАЊАЛУЧКЕ

ДИРИГЕНТ : НЕМАЊА САВИЋ

 

ПЕТАК,7. ДЕЦЕМБАР, 20 ЧАСОВА

 КОНЦЕРТНА ДВОРАНА БАНСКОГ ДВОРА

ВЕЧЕ ХОРСКЕ МУЗИКЕ

 • ХОР СВЕШТЕНИКА ЕПАРХИЈЕ БАЊАЛУЧКЕ

ДИРИГЕНТ : НЕМАЊА САВИЋ

 

 • СРПСКО ЦРКВЕНО ПЈЕВАЧКО ДРУШТВО „БОГОЉУБЉЕ“ ДОБОЈ

ДИРИГЕНТ : АЛЕКСАНДАР ВУКОЈЕВИЋ

 

 • МЈЕШОВИТИ ХОР „УНА“ НОВИ ГРАД

ДИРИГЕНТ: ГОРАН ВУЛЕТА

 

 • ЖЕНСКИ АНСАМБЛ „ДАР“ БАЊА ЛУКА

УМЈЕТНИЧКИ РУКОВОДИЛАЦ : ХИЛДА ХРЕКЕС

 

 • СРПСКО ЦРКВЕНО ПЈЕВАЧКО ДРУШТВО „СВЕТИ ГЕОРГИЈЕ“ ПРЊАВОР

ДИРИГЕНТ:  ЈЕРЕЈ РАДИСЛАВ НУНИЋ

 

 • ВОКАЛНИ АНСАМБЛ „СИНГИДУНУМ“  БЕОГРАД

УМЈЕТНИЧКИ РУКОВОДИЛАЦ И ДИРИГЕНТ: ОЛГА МИЛИЋЕВИЋ

 

СУБОТА, 8. ДЕЦЕМБАР, 20 ЧАСОВА

МНОГАЈА ЉЕТА - ЈУБИЛАРНИ КОНЦЕРТ СПД „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА

 • МЈЕШОВИТИ ХОР СПД „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА

ДИРИГЕНТ : НЕМАЊА САВИЋ

 

 • ДЈЕЧЈИ ХОР СПД „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА

ДИРИГЕНТ: ЈАСНА АНТОНИЋ

 

ГОСТИ КОНЦЕРТА : ВОКАЛНИ АНСАМБЛ „СИНГИДУНУМ“  БЕОГРАД

УМЈЕТНИЧКИ РУКОВОДИЛАЦ И ДИРИГЕНТ: ОЛГА МИЛИЋЕВИЋ

 

На почетку Јубиларног концерта Мјешовити хор СПД „Јединство“ извешће своју химну која је настала и први пут изведена  1905.године. Аутор текста химне је наш чувени пјесник Алекса Шантић, а аутор музике такође веома познати композитор и диригент Мита Топаловић.

 

ХИМНА ЈЕДИНСТВА

 

ОЈ, ДЈЕЦО МАЈКЕ СЛАВНЕ

УСТАЈМО ИЗ СНА СВОГ

ПРЕД ГРОМОМ НОЋИ ТАВНЕ

С НАМА ЈЕ БОГ

У БОРБУ

ДОК НАС ГРИЈЕ ЈЕДИНСТВА СВЕТИ ПЛАМ

У БОРБУ

ЈОШ СРБИН ПАО НИЈЕ

НА Њ ЧЕКА СЛАВЕ ХРАМ

ЗА БАРЈАК НЕК СЕ ХОРИ

ВИТЕШКЕ ПЈЕСМЕ ГЛАС

УРА ВАСКРСНОЈ ЗОРИ

С НАМА ЈЕ БОГ

АЛЕКСА ШАНТИЋ

 

ОРГАНИЗАТОР СВИХ САДРЖАЈА ЈЕ  СПД „ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА, А

ПОКРОВИТЕЉИ СУ : СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА БАЊАЛУЧКА,

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВЕНА ОПШТИНА БАЊА ЛУКА,  ГРАД БАЊА ЛУКА И

БАНСКИ ДВОР - КУЛТУРНИ ЦЕНТАР БАЊА ЛУКА

ЈЕДИНСТВО С РАДОШЋУ ПОЗИВА СВЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНЕ ДА ПРИСУСТВУЈУ ОВИМ КОНЦЕРТИМА ЗА КОЈЕ ЈЕ УЛАЗ СЛОБОДАН.

05.11.2018.

Ове године СПД "Јединство" Бања Лука обиљежава 125-годишњицу оснивања.
Централна прослава ће се одржати у периоду од 6. до 8. децембра 2018.године (четвртак, 6.децембар - Храм Христа Спаситеља, петак и субота, 7.и 8. децембар - Концертна дворана Банског двора).
Молимо све старије, тренутно неактивне пјеваче који нису вратили хорске униформе (Одијела, хаљине,ципеле, лептир машне...), да то учине што прије, а најкасније до краја мјесеца новембра.
Уједно их позивамо да присуствују садржајима обиљежавања јубилеја СПД "Јединство". Потпунији подаци о програмима биће објављени на страници Друштва до краја мјесеца!

МЈЕШОВИТИ ХОР СПД „ЈЕДИНСТВО“
БАЊА ЛУКА

Диригент : мр Немања Савић

Адреса :

Симе Шолаје 3
78 000 Бања Лука
Република Српска
Босна и Херцеговина

Тел / Факс : 00387 (0) 51 214 739, 00387 (0) 51 213 413

Е - пошта: choirjedinstvo@gmail.com
Е - пошта : ms01@skolers.org

ХИМНА СПД ЈЕДИНСТВА

ОЈ, ДЈЕЦО МАЈКЕ СЛАВНЕ
УСТАЈМО ИЗ СНА СВОГ
ПРЕД ГРОМОМ НОЋИ ТАВНЕ
С НАМА ЈЕ БОГ! У БОРБУ!
ДОК НАС ГРИЈЕ ЈЕДИНСТВА СВЕТИ ПЛАМ
У БОРБУ!
ЈОШ СРБИН ПАО НИЈЕ
НА Њ ЧЕКА СЛАВЕ ХРАМ!
ЗА БАРЈАК НЕК СЕ ХОРИ ВИТЕШКЕ ПЈЕСМЕ ГЛАС...
УРА ВАСКРСНОЈ ЗОРИ
С НАМА ЈЕ БОГ.

АЛЕКСА ШАНТИЋ