Гостовање у Словачкој, љетопис

ГОСТОВАЊЕ У СЛОВАЧКОЈ

(9. – 12. 07. 2015)
Мјешовити хор Српског пјевачког друштва „Јединство“ Бања Лука, у периоду од 9. до 12. јула 2015.године боравио је у Словачкој у склопу „ Седмог интернационалног музичког фестивала младих“. Хор је испред Српске православне црквене општине Бања Лука пратио протонамјесник Драган Максимовић. У поменутом периоду хор је посјетио и Будимпешту, као и Братиславу и Беч.

bratislava2

Дана 9. јула хор је у раним јутарњим часовима путујући преко Мађарске стигао у Будимпешту. До поподнева хор је обишао познатије турсистичке атракције као што су: Ваци улица, Трг побједника и Белведере на којем је споменик Слободе. У поподневним часовима, хор је наставио свој пут према Братислави, гдје је провео и другу половину дана. Хор „Јединство“ је по з ван од стране проф. Милана Колене, директора фестивала како би био хор демонстратор осталим хоровима такмичарима, а диригент „Јединства“, Немања Савић био је члан међународног жирија. У склопу овог фестивала, хор је 9. маја на самом отварању одржао наступ извођењем духовне музике у катедрали Св. Мартина.
bratislava1

Дана 11. јула, хор је у јутарњим часовима обилазио Братиславу уз водича, српско – словачку студентицу, Весну Крајчи. У поподневним часовима професор Савић је одржао хорску радионицу са свим хоровима учесницима у Концертно дворани Кларинску, која се налази у старом граду. На овој радионици одабрана композиција била је „Њест свјат“ Стевана СТ. Мокрањца.
Од 17 часова, одржани су завршни наступи хорова учесника фестивала. Хор Јединство је по трећи пут и ово поподне наступао са избором како из духовне тако и из свјетовне музике. На самом крају завршних наступа, диригент Милан Колена је са Јединством извео композицију Salve Regina коју је на радионици са њима стилски обрадио, а проф. Савић је са свим хоровима учесницима фестивала, у Концертној дворани Кларински. извео Њест Свјат. Са учешћем великог броја пјевача, овај наступ је био веома импресиван и импозантан.
Професор Савић је током свих ових дана учествовао и на разним дружењима са осталим члановима међународног жирија те је тако размјењивао искуства те чуо бројне похвале за наступе нашег хора који је оправдао очекивања организатора,учесника и присутне публике, која је снажним аплаузима испраћала наступе Јединства. У вечерњим часовима одржано је свечано проглашење побједника како хорског тако и оркестарског такмичења у свим заступљеним категоријама.
Хор је своје путовање завршио обиласком Беча 12. Јула. У раним јутарњим часовима хор је из Братиславе кренуо у Беч гдје их је испред српске правослане цркве Свети Сава у Бечу дочекао старјешина храма, свештеник Славиша Божић. Хор је пјевао на петровданској литургији у препуној цркви, те је потом пошао у обилазак града. У склопу обиласка хор је посјетио дворац Белведере, дворац Шенбрун, као и многе знаменитости у самом центру града. Потребно је да изразимо и посебну захвалност бившем члану Јединства, Младену Регоди, који живи и ради у Бечу и који је био наш водич у обиласку града. Уз бројне,афирмативне похвале, у касним вечерњим часовима, хор се упутио према Бања Луци препун лијепих утисака и успомена са овог путовања.