Сјеверно Америчка турнеја

СЈЕВЕРНО- АМЕРИЧКА ТУРНЕЈА МЈЕШОВИТОГ ХОРА СПД“ЈЕДИНСТВО“ БАЊА ЛУКА
(29.септембар – 11.октобар 2015. године)

amerika1

Након позива протојереја Владислава Радујковића, старјешине Храма Славе Зачећа Светог Јована Крститеља из Патерсона, Мјешовити хор СПД „Јединство“ Бања Лука реализовао је своје прво гостовање у Сједињеним Америчким Државама.

Непосредни повод гостовања у Америци било је учешће на свечаности поводом обиљежавања 40 година оснивања патерсонске парохије.
Хор је аутобусом Путничке агенције „Жељотурс“ кренуо на пут у уторак, 29.септембра испред Храма Свете Тројице у 5.30 часова, а истог дана,летом са Аеродрома „Никола Тесла“ Београд, продужио пут ка Женеви гдје је стигао у поподневним часовима. Са женевског аеродрома Хор је имао организован трансфер до Hotel а ibis Annemasse , удаљеног око 40-так километара од Женеве, смјештеног у француском  градићу Annemasse . По доласку у хотел указао се проблем око смјештаја јер радници хотела нису дозволили улазак у собе док није уплаћен новчани износ за који они нису имали доказ иако је комплетан износ трошкова смјештаја уплаћен преко Агенције Панорама (ова Агенција је обезбиједила и авионске карте за нашу групу). Након рјешења овог проблема чланови наше групе  смјетили су се у хотел, нешто касније прошетали градићем Annemasse и пошли на спавање.
Сутрадан,послије доручка у хотелу, Хор је мини аутобусом кренуо ка Женеви, путовао кроз град, на кратко, због фотографисања, зауставио се крај женевског језера,а онда се упутио на аеродром са којег је у 11.45 часова имао лет за Њу Јорк.
Због временске разлике  Хор је у Њу Јорк стигао у 14.30 часова по локалном времену,а послије дужег тражења аутобуса (на изласку са терминала возач нас није сачекао већ је сједио у аутобусу који је био паркиран нешто даље од терминала) упутио се ка Патерсону. У овом граду, око 19 часова, код Храма Славе Зачећа Светог Јована Крститеља чекали су нас наши домаћини, отац Владислав Радујковић и његови парохијани који су нам приредили срдачан пријем. Вечера је организована у великој сали која је смјештена у подножју цркве,а након тога група пјевача је пошла код својих домаћина, наших људи који живе и раде у Патерсону. Група од пет чланова Хора, са диригентом остала је у црквеном стану смјештеном уз цркву,а отац Драган Максимовић је пошао са домаћином, оцем Владиславом Радујковићем.

Четвртак, 1. октобар био је слободан за чланове Хора, а искориштен је за одлазак и разгледање града Њу Јорка. У 9 часова Хор се окупио у сали цркве, приређен је богат  доручак, а тада смо чули и ружну вијест да је чланици хора, Андреи Петровић преминуо отац. Свештеници Драган Максимовић и Владислав Радујковић су у патерсонској цркви, уз учешће Хора извршили помен за упокојеног Вељка Петровића,а  потом је неколико домаћина одвезло чланове Хора до аутобуске станице.Мини бус темпераментно је  возила  робустна, рустикална јужноамериканка, а, као водич у разгледање града, са Хором је пошао домаћин, отац Владислав. Тог дана пјевачи су препјешачили више од 15 киломатара улицама и авенијама импресивног, по много чему јединственог више милионског  града у којем се, како неки извори наводе, говири са више од 800 језика. Низале су се улице, Пета,  Медисон авенија, Емпајер стејт билдинг, парк Николе Тесле, Крајзлерова зграда, Бродвеј, Медисон сквер, Централ парк гдје је Хор на позорници у парку са каменом звучном шкољком, за окупљене пролазнике  одржао мини концерт...  Високе, упечатљиве, импресивне, високе зграде, различитих стилова, плијениле су висином, изгледом, одисале  грандиозношћу маштовитих архитектонских израза.
Након дугог разгледања  и обиласка града Хор се, око 19 часова упуто ка аутобуској станици како би чланови групе доживјели, осјетили и овај дио живота становника, радних људи  Њу Јорка.
На станици у Патерсону чекали су нас наши добри домаћини, повезли до цркве гдје је у сали била постављена вечера,а након тога  пјевачи су отишли на ноћење.

У петак, 2. октобра , послије окупљања и доручка у сали патерсонске цркве, Живан Живановић и један од наших изузетних  домаћина, Горан Срејић довезли су возила којима се Хор тог дана ок 12 часова упутио за Бостон. Изнајмљени Фордов комби  и џип Горана Срејића возили су Живан Живановић, Игор Јаковљевић, Немања Савић и отац Драган Максимовић.
Око 16 часова Јединство је допутовало у Бостон и без већих проблема дошло до наше, недавно купљене цркве посвећене Светом Сави, гдје је Хор дочекао љубазни домаћин протојереј Александар Влајковић, парох бостонски. Послије укусне посне вечере, Хор је у овој лијепој, великој цркви са изузетним естетским и акустичким квалитетима, одржао кратку пробу, припремио се и од 19.30 часова одржао цјеловечерњи, програмски шаролик концерт . У првом дијелу концерта, послије извођења химне „Боже правде“, изведена су  дјела духовног карактера, а потом су сљедиле свјетовне композиције и сплет патриотских пјесама. Пријем публике био је јако добар, а за вријеме извођења патриотских  пјесама на лицима већег броја људи и жена из публике видјеле су се сузе  изазване надахнути извођењима Хора и емоцијама које су те носталгиче пјесме пробудиле.  Након концерта  чуле су се бројне, веома позитивне критике, афирмативе ријечи за наступ Јединства,а таквом амбијенту слиједио је и коктел, закуска,а потом су сви чланови Јединства пошли на ноћење  са својим домаћинима, нашим људима који живе у Бостону или његовој околини. Диригент хора, отац Максимовић и чланови хора Младен Јанковић и Драган Милошевић били су смјештени у кући господина Рашка  , грађевинског ижињера, поријеклом из Београда. Изузетно лијепа, пространа, веома укусно уређена кућа подсјећа  на куће из америчких филмова.
Кућа има бројне садржаје, базен, велико двориште, гараже, теретану, пет великих соба, пространу  кухињу, трпезарију, модерна купатила, а налази се у мирном дијелу Ленсингтона,градића на ободу Бостона, у улици коју краси стари, богати, раскошни дрворед
.
Послије окрјепљујућег сна, у суботу, 3. октобра , чланови Јединства окупили су се  у сали цркве Св. Сава, а нешто касније са домаћином, оцем Александром,  упутили се у центар старог дијела Бостона, прошетали шармантним, живописним  улицама, парком, посјетили чувени Универзитет Харвард... Како је тог дана био заказан нови концерт, чланови Хора су се поздравили са својим домаћином, оцем Александром и иза 12 часова кренули ка Патерсону. По доласку у Патерсон чланови групе  отишли су на ручак који је у својој раскошној, великој кући приредила имућна  патерсонска парохијанка, госпођа Гордана  . Слиједила је молитва пред богат, као славски, приређен ручак, кратко задржавање, долазак до патерсонске цркве, проба, пресвлачење у црквеном стану, концерт у цркви којем је, поред бројних парохијана, присуствовао и владика Митрофан, заједничка вечера у сали цркве.
Концертни програм је био јако успјешно изведен, као солиста је, поред Каролине Михајловић и Живана Живановића, наступио и домаћин, старјешина патерсонског храма, протојереј Владислав Радујковић, који је извео композиције Покајничка молитва, Царска јектенија и Дванаест разбојника. Извођење програма било је отежано ситуацијом да због присуства владике, присутна публика није аплаудирала, па је тиме било скраћено вријеме изнеђу извођења појединих композиција. Програм је био шаролик са већим дијелом обрада патриотских пјесама, за чија је извођења Хор послије концерта добио бројне похвале. Пјесма се чула и уз богату вечеру која је била приређена у сали цркве,а потом су чланови Хора у добром расположењу , са својим домаћинима пошли на ноћење.

Недјеља, 4. октобра била је испуњена бројним активностима. Тог дана Храм Славе Зачећа Светог Јована Крститеља из Патерсона, обиљежавао је 40 – годишњицу оснивања патерсонске парохије. Са почетком у 10 часова одржана је Архијерејска литургија коју су, уз учешће домаћина, протојереја Владислава Радујковића, оца Драгана Максимовића, протојереја ставрофора Живка Велимировића,пароха темишварског,   протојереја Александра Влајковића, пароха бостонског, протонамјсника Зорана Радовића и пензионисаног пароха патерсонског протојереја ставрофора Томе Стојшића, служили епископи: источно-амерички г. др  Митрофан и епископ западно-амерички, г.др Максим (Дједа по мајци владике Максима, покојни Светозар Тодоровић био је оснивач ове парохије). Литургија на којој је Хор веома лијепо пјевао,  била је изузетно свечана, а на крају је, уз учешће Хора, извршен и обред освећења славског жита и колача.
Слиједио је свечани ручак у току којег је Хор такође имао значајну улогу. Уз благослов, молитву пред ручак, Хор је, уз бурне поздраве публике,одржао и мини концерт на којем се представио избором из свог репертоара патриотских композиција. Слиједио је богат ручак,а након тога одлазак у Њу Јорк, гдје је Хор увече требао да одржи цјеловечерњи концерт у Храму Светог Саве на Менхетну. По доласку у Њу Јорк Хор је дочекао домаћин, старјешина Храма Св. Сава, протојереј Ђокан Мајсторовић,а послије договора, краће пробе и припреме, Јединство је одржало концерт којем је, поред осталих, присуствовао владика Митрофан и наш чувени професор госпођа Радмила Милентијевић. Након концерта, у црквеној сали, приређена је закуска и коктел, гдје се у неколико наврата, поново чула пјесма Јединства. Послије изражене жеље да се и ноћу види Тајмс сквер, Хор се ,са неколико домаћина упутио ка овом тргу који је пун бљештавила, реклама, мноштва људи, раскошним сјајем дочекао чланове Јединства. На широком, дрвеном, у више нивоа изграђеном степеништу Хор је, уз бурне поздраве, аплаузе присутних људи, отпјевао неколико црначких духовних композиција. У касне сате уморни чланови Хора, жељни одмора и сна вратили су се у Патерсон.

Понедјељак, 5.октобар
Ведар дан омогућио је да слика о предјелима Њу Џерзија и Њу Јорка буде још љепша и потпунија. Послије доручка у црквеној сали у Патерсону, Хор се, изнајмљеним џипом и комбијем,упутио ка Њу Јорку, гдје је било планирано разгледање нових дијелова Менхетна. Возила су паркирана у дворишту Храма Светог Саве,а отац Владислав Радујковић који је поново био водич члановима Хора, повео је групу у разгледање  Вол Стрита, Бруклинсог моста ... Чланица хора, Маја Бојић, фотографишући, није пратила куда се крећу чланови групе, па се накнадно упутила у погрешном правцу на Бруклинском мосту и онда успаничено констатовала да се изгубила у овом огромном граду. Срећом, порукама је успјела ступити у контакт са члановима Хора и уз кашњење  од скоро пуног сата, уплашена, успјела се прикључити Хору. Посебно импресивна  била је пловидба бродом на Лонг Ајланд јер је омогућила да се са океана види слика овог, по много чему, изузетног града необичне, несвакидашње  љепоте, футуристичког изгледа. За вријеме вожње промицале су слике Кипа слободе, моћног океана, шуме бројних високих зграда  Менхетна изнад којих су се, у шаренилу пурпурних боја неба, надвијали, лебдили меки, мистични облаци. Чланови Хора и овог дана препјешачили су више од петнаест километара али жеља да се види што више отклонила је умор. Повратак ка Храму Светог Саве била је прилика да се чланови Хора возе њујоркшком подземном жељезницом, стекну слику атмосфере у саб веју овог импресивног града. Послије краћег одмора код наше цркве, Јединство је иза 19 часова, изнајмљеним возилима, кренуло на пут ка сљедећем одредишту, граду Чикагу. И овај пут комби су возили чланови Хора Живан Живановић и Игор Јаковљевић,а возачи џипа су били отац Драган Максимовић и диригент  Хора, Немања Савић. Слиједила је дуга ноћна вожња и послије пређених 1300 километара, Хор је сутрадан стигао у Чикаго.

Уторак, 6.октобар
Око 10 часова чланови Јединства су видјели обрисе Чикага чијом су се периферијом кретали ка Гарнију, мјесту удаљеном 40-так километара од овог града, познатог као мјестом у Америци гдје живи веома велики број српских исељеника. Пред Хотелом HOTEL HAMPTON INN GURNEE CHICAGO , чекао нас је наш добри домаћин господин Драган Арсић. Драган је свршени теолог, школски друг оца Драгана Максимовића и протођакона Радојице Жаграна, ради на Радију Нова Грачаница и врши друге бројне, одговорне послове у епархији владике Лонгина. Срдачан, спонтан, добронамјеран, шаљив, веома брзо је стекао симпатије свих чланова Хора. Након смјештаја у хотел и краћег одмора услиједила је посјета  оближњег  трговачког центра, касније центра Чикага, чувене зграде Џона Хенкока, те одлазак до нашег Саборног храма у Чикагу, Цркве Светог Васкрсења Христовог.  Велики, уредан, комплекс са прелијепом, пространом, естетски и акустички веома садржајном, квалитетном црквом плијенио је својом посебношћу, историјом, значајем. Након краће пробе и припреме Хор је у овом Храму, без обзира на умор, одржао изузезно успјешан концерт. Програм је био шаролик. Послије химне „Боже правде“, уз најаве диригента и представљање композиција изведен је дио репертоара духовне музике,а потом и низ умјетничких,свјетовних и патриотских композиција. Концерту је присуствовао владика Лонгин, па су и овом приликом недостајали аплаузи који би омогућили кратке одморе између изведених дјела. Без обзира на отежавајуће околности , програм је уз максималну пажњу, учешће солиста Каролине Михајловић  и Живана Живановића, изведен на високом умјетничком нивоу. Честитке владике Лонгина, бројне позитивне критике и афирмативна обраћања потврдила су да је наступ Јединства оставио снажан позитиван утисак на присутну публику. Након концерта, у великом клубском простору парохијског дома, приређена је вечера,а пјесма Јединства је у неколико наврата, уз бурне, афирмативне поздраве, одјекнула парохијском салом. Са пуно умора али и богатих, лијепих утисака, чланови Јединства пошли су на нестрпљиво ишчекиван одмор и ноћење.

Сриједа, 7.октобар
Вријеме је брзо протицало. Ведар дан, између осталог,  омогућио је краћу посјету граду и  трговачком центру у којем су чланови Хора провели неколико сати купујући сувенире,  одјевне  предмете и другу робу. Увече је Хор чекала нова важна обавеза. Наступ је био заказан у Цркви Манастира Покрова Пресвете Богородице у Новој Грачаници. Концерту је, уз умировљеног славонског владику Саву, присуствовало више свештеника али и значајан број публике,знатижељника који су чули за наш успјешан, претходно одржани концерт у Чикагу. Концерту у Грачаници присуствовало је и више људи који су слушали и наш концерт у Саборној цркви у Чикагу. Нови изазов резултирао је новим напором диригента и шеснаест чланова Хора који су надахнуто извели припремљени програм духовне музике. Након концерта, поново су услиједиле бројне похвале и честитке на одржаном концерту. У наставку, у сали манастирског ресторана приређена је богата вечера,а пјесма Јединства ни овај пут није изостала.

amerika2

Четвртак, 8. октобар

Послије доручка чланови Хора су спаковали ствари, раздужили собе и кренули у посјету Либертвилу гдје су се фотографисали крај цркве и споменика нашим великанима, светом владици Николају Велимировићу, Јовану Дучићу, Дражи Михаиловићу и др. Након Либертвила хор је поново отишао до Нове Грачанице, гдје нам је владика Лонгин био домаћин на ручу послуженом у манастирском ресторану. За вријеме ручка владика Лонгин се ,пун хвале и лијепих ријечи за наступе  Јединства,  обратио члановима Хора пожељевши им успјех и у будућим активностиам. Поздравивши се са срдачним владиком Лонгином Хор је кренуо ка Чикагу. Посјећен је центар града, Миленијум парк у којем су се чланови Јединства фотографисали код необичне, импресивне фонтане, амфитеатра и велике скулптуре назване „пасуљ“ на чијој се никлованој површини осликавају ликови посјетилаца у необичним, шароликим формама.
Слиједио је одлазак до шеталишта уз један од градских канала. Поетична слика шеталишта испод величанствених, високих, архитектонски веома интересантних зграда,  појачана је спуштањем мрака, одсјајима, игром свјетла на површини воде по којој су тихо клизили чамци и мање бродице. Послије , угодно проведеног времена  на овом романтичном мјесту, наш добри домаћин,Драган Арсић повео је Хор ка излазу из Чикага. Желећи да Хор изведе на  пут ка Њу Јорку Драган нас је довео на бензинску пумпу, гдје су се чланови обрели у запуштеном, помало сабласном дијелу града. Времешнији црнац пришао је Хору питајући ко су чланови наше групе, одакле долазимо, а када је сазнао да смо чланови хора, молио је да нешто и запјевамо. Чланове Хора није требало дуго наговарати и ускоро се чуло извођење црначке духовне пјесме Ride The Chariot . Снимак овог извођења у којем је симпатичном игром, покретима и узвицима, здушно учествовао и поменути господин, ускоро је изазвао значајно интертесовање. Поздравивши се са својим добрим домаћином у Чикагу, Драганом Арсићем, чланови Јединства су се упутили ка Патерсону гдје су их чекали драги домаћини, отац Владислав Радујковић и његови парохијани.

Петак,9.октобар

Послије дуге, напорне ноћне вожње  и сусрета са полицијском патролом која је возаче џипа, без казне, упозорила на прекршај због брзе вожње, чланови Једиства стигли су у Патерсон око 10 часова. Код патерсонске цркве Хор су сачекали отац Владислав Радујковић и група његових парохијана. Ту су били и наши драги домаћини, Горан Срејић, господин Новак и други. Доручак, послужење, дуги, срдачни разговор,а онда паковање, поздрав са драгим људима и полазак ка кући протојереја Владислава Радујковића. До куће оца Владислава путовало се скоро сат времена,а ту је Хор дочекала протиница Сњежана и секретар Храма Светог Саве из Њу Јорка, господин Милован. Послије срдачног пријема и послужења , које није могло проћи без пјесме Јединства, слиједио је одлазак ка аеродрому Кенеди одакле је у 19.30 часова Хор требао полетјети ка Београду. Слиједило је неугодно изненађење. Лет је одгођен, па отказан. Уморни, чекајући неколико сати на аеродрому, чланови Хора су, у организацији превозника, аутобусом пошли до хотела гдје су ноћили, а сутрадан поново кренули на аеродром.

Субота, 10.октобар

У 11 часова аутобус је чекао испред хотела, пошло се ка аеродрому,а онда поново неугодно изненађење. Заједнички лет за наш Хор могућ је само до Женеве,а онда  нас, подијељене у три групе, чекају још два лета. Прихвативши ово,једино могуће рјешење, један дио Хора из Женеве је кренуа ка Бечу, други ка Цириху, трећи до Истамбула, а онда смо из тих градова продужили пут ка Београду, гдје нас је, сутрадан, у недјељу, 11.октобра , сачекао наш превозник Жељо Милиновић. Уморни али пуни фасцинантних, импресивних слика и утисака са овог путовања, чланови Мјешовитог хора СПД „Јединство“ вратили су се у Бањалуку у понедјељак, 12. октобра у  раним јутарњим сатима.