Турнеја хора СПД ”Јединство” у Аустралији

Турнеја хора СПД ”Јединство” у Аустралији

05.10-27.10.2016.године

Сиднеј-Аделаид-Мелбурн-Сиднеј

sydney_opera_house_botanic_gardens_1

У сриједу, 05.10.2016. године, хор је започео прекоокеанску турнеју те су са аеродрома Маховљани преко Београда и Аbu Dhabi-ја стигли до далеког Сиднеја, првог града ове велике турнеје. Чланови ансамбла су у Сиднеј дошли 07.10.2016. године у јутарњим часовима.

Субота, 08.10. је била обиљежена учествовањем хора на Вечерњој служби и на парастосу у цркви Лазарица у Сиднеју, а у недјељу 09.10.2016. је хор отишао у Рути Хил како би учествовао на Св. Литургији у храму Св. Архиђакона Стефана. Након извођења Св. Литургије, хор се својим пригодним репертоаром представио публици на Сабору ,,Крајина у Срцу“ који је услиједио у великој црквеној сали у Рути Хил-у.

Понедјељак, 10.10.2016. ће остати запамћен по концерту којим се са територије бивше Југославије мало ко може похвалити, а то је цјеловечерњи концерт у дворани Сиднејске опере. 16 пјевача је под руководством диригента Немање Савића извело дио богатог репертоара на начин да сви посjетиоци овог концерта запамте хор „Једиство“ и зeмљу коју представља на најљепши могући начин. Вриједан и предан рад пјевача и диригента је учинио да се пробуде емоције у публици те да се на тренутак, у далекој Аустралији, чује хорска музика и мелодије које сви познају као што су „Тамо далеко“ и „Химна Св. Сави“. Хор је испраћен огромним аплаузом и на захтјев публике изведено је још пјесама прожетих најљепшим осјећајима и емоцијама какве само хорска музика може да пробуди. Чланови ансамбла су извели дјела домаћих аутора од средњег вијека до савременика, композиције свјетовног, духовног и фолклорног карактера, а као солисти су се представили: Каролина Михајловић – сопран, Биљана Керкез – мецосопран, Петра Голубовић – сопран, Живан Живановић – тенор, Јелена Башић – удараљке и Маја Грумић – клавир. Такође, присутнима се обратио и протојереј Драган Максимовић, старјешина Саборног храма Христа Спаситеља у Бањој Луци, показавши своје одушевљење топлим пријемом домаћина који су учинили да се хор осјећа пријатно у тако далекој држави.

Уторак, 11. октобар ће остати запамћен по крстарењу Сиднејским заливом гдје је хор имао могућност да скоро 3 и по сата ужива у љепотама Сиднеја боравећи на крузеру. Крстарење за све чланове хора је реализовано захваљујући доброти и прилогу лазаричког предсједника Момира Вукомана и парохијанина Пере Гајића. Увече је хор учествовао на Вечерњој служби те је након тога одржан краћи наступ гдје се хор могао представити публици у цркви Св. Георгије у Кабрамати. Након концерта, чланови хора су имали прилику да се друже са парохијанима Парохије и Црквене општине Св. Георгије и да се кроз избор староградских и родољубивих пјесама уз пратњу хармонике и виолине  још једном представе свим присутним гостима. Хор је дочекао и угостио отац Ђуро Ђурђевић.

У сриједу, 12. октобра, хор се упутио за Аделаид јутарњим летом у 9:30. Након доласка у Аделаид, који је био приближно око 11:10, хористи су заједно са диригентом и оцем Драганом били угошћени у сали Црквене општине Св.Саве у Аделаиду гдје их је дочекао протојереј Страхиња Јањић заједно са својим парохијанима. Након доручка, хор је подијељен по домаћинима те је остатак дана проведен индивидуално за разгледање града или одмарање код домаћина.

Четвртак, 13. октобар је, захваљујући одличној организацији Слободана Савића, проведен у винаријама Linfield Road и Kies Winery гдје су чланови хора били у могућности да дегустирају различите врсте вина која се могу добити у предивној Barossa valley у Јужној Аустралији. Хористи су искористили могућност да се представе свим присутним посјетиоцима винарија пригодним пјесмама као и да се захвале господину Слободану Савићу и оцу Страхињи Јањићу на прелијепо проведеном дану. Након ручка у Kies Winery, хор је обишао и зоолошки врт који се налазио на путу према Аделаиду те су чланови хора успјели видјети животиње које су карактеристичне за подручје Аустралије, од различитих врста птица, затим кенгуре и коале.

У петак, 14. октобра хор је обишао центар града Аделаида гдје је највише времена провео ходајући кроз Rundle Street, обилазећи радње и користећи слободно пријеподне на дружење и одмор. Увече је хор одржао концерт свјетовног карактера у сали Црквене општине Св. Сава у Аделаиду. Након концерта, обезбијеђена је била и вечера коју су хористи употпунили наставком пјевања уз пратњу хармонике и виолине.

Субота, 15. октобар је била у пријеподневним сатима на располагању хористима да искористе на одмор и дружење са домаћинима, гдје је велики број чланова хора обишао и град Glenelg уживајући у великој и пространој плажи која краси овај град. Увече је хор у цркви Св. Саве одржао концерт гдје је публика имала могућност да ужива у дјелима духовног карактера. Наставак вечери је обиљежило дружење са домаћинима уз пјесму и игру.

У недјељу, 16. октобра, хор је свој дан започео летом за Мелбурн који је био у 06:30 изјутра. Доласком у Мелбурн, хор је учестовао на Литургији у цркви Св. Ђорђа у St. Albansu. Том приликом је хор поздравио и протојереј-ставрофор Борислав Петровић. Након доручка, хор је приредио концерт у црквеној сали гдје је публика могла уживати у извођењу музике свјетовног карактера. Након краћег освјежења, хор се упутио у мјесто Кизбара (Keysborough) које је било удаљено око сат времена од цркве Св. Ђорђа и ту је хор угостио протојереј Дејан Милошевић. Након краћег освјежења, хор је одржао још један концерт у сали цркве Св. Стефана гдје је на репертоару била комбинација композијица духовног и свјетовног карактера. Након наступа и вечере, хор се упутио у мотел у којем је боравио ту ноћ.

Понедјељак, 17. октобар је отпочео одласком у други хотел Lygon Lodge, који је удаљен од центра Мелбурна свега неколико минута. Хористе, заједно са диригентом и оцем Драганом су дочекали протојереј-ставрофор Петар Дамјановић и ђакон Срећко Живановић. Увече је одржан цјеловечерњи концерт у цркви Св. Саве у Greenborough-у, а након тога је одржан и концерт свјетовног карактера у сали црквене општине. Хор су дочекали протојереј Владислав Шиповац и ђакон Небојша Тумара.

У уторак, 18. октобра, хор је отишао у обилазак града Мелбурна, гдје је водич био отац Петар. Хор је прво обишао пијацу гдје је вријеме искоришћено на куповину сувенира и сличних ствари, а након тога је хор ишао у разгледање града трамвајем пролазећи кроз улице града Мелбурна. Након краћег обиласка, хор је колективно отишао на кафу у Bluetrain, а приликом одласка у хотел, хор је свратио и у St. Paul катедралу, гдје је хор искористио могућност да у заиста великој катедрали изведе извод из Литургије и црначку духовну пјесму Ride the Chariot. Увече је одржан концерт духовне музике у Храму Св. Тројице у Брензвику, а након тога је у црквеној сали одржан и концерт свјетовног карактера.

Сриједа, 19. октобар, хор је учествовао на Литургији у манастиру Св. Сава у Илајну поводом прославе славе Игумана манастира. Након свете Литургије, услиједио је ручак послије којег је хор уз пратњу храмонике, виолине и удараљки почастио све присутне сплетом родољубивих и староградских пјесама. Послије подне, отац Петар је искористио прилику да одведе хор у шетњу дуж обале, међу којима је била и  обала у St Kilda Pier, гдје се могло уживати у предивном заласку сунца.

У четвртак, 20. октобра, хор се након поздрављања са домаћинима упутио назад у Сиднеј. У послијеподневним часовима је хор стигао у Сиднеј те су се хористи расподјелији по домаћинима и остатак дана је био слободан за одмор, приватне активности и дружење са домаћинима.

Петак, 21. октобар, хористи су имали слободно пријеподне за приватне активности, одмор и дружење са домаћинима. Увече је хор одржао краћи наступ на отварању Српског Филмског Фестивала у Cinema Paris, The Entertainment Quarter. Након званичног дијела отварања фестивала, премијерно је приказан филм ,,Смрдљива бајка“, драма Мирослава Момчиловића са Жарком Лаушевићем, Јеленом Ђокић и Петром Божовићем у главним улогама. Хористи су искористили прилику и након наступа су се са домаћинима колективно дружили у оближњем угоститељском локалу.

У суботу, 22. октобра, хор је учествовао на Литургији приликом устоличења епископа новозеландског и аустралијског господина мр Силуана у храму Св. Влмч. Георгија у Кабрамати. Након свете Литургије и чина устоличења, хор се освјежио и у мањим групама отишао у Српски Центар у Бонингу на Свечани Банкет. Том приликом је хор отпјевао Тон Деспотин при уласку архијереја те се након заузимања мјеста и молитве, хор још једном представио присутнима аустралијском и српском химном. У два наврата, хор је у званичном програму извео још неколико пјесама и својим извођењем обрадовали многобројну публику која је наградила хор огромним аплаузом.

У недјељу, 23. октобра, хор је организованим превозом (мини-бус) кренуо од цркве Лазарица за Дапто (Wollogong). Том приликом је хор учествовао на светој Архијерејској Литургији коју је служио владика Силуан у храму Св. Јована Крститеља, а која је везана за обиљежавање 30.годишњице освећења Храма Св. Ђорђа. Након свете Литургије, уприличен је ручак и пригодан програм са народним весељем. Приликом повратка аутобусом до цркве Лазарица, хор је свратио и до Kiama Blowhole, гдје су чланови хора могли да уживају у љепотама природе и одмору уз кафу и присуство оца Бранка Босанчића који је одвојио своје вријеме на дружење са члановима хора.

Понедјељак, 24. октобар, Захваљујући организацији парохије и црквене општине Св. Кнеза Лазара, члановима хора је обезбијеђен ручак у ротирајућем ресторану на сиднејском торњу у трајању од 90 минута. Том приликом су се могла пробати разна јела, међу којима су била и месо кенгура, крокодила, камиле и слично. Након ручка, хор је имао слободних 2 сата што су искористили на дружење и шетњу кроз Сиднеј. Увече је одржан концерт у сали цркве Лазарица, гдје се хор комбинацијом свјетовног и духовног програма представио публици. Том приликом су се диригент хора Немања Савић и отац Драган захвалили оцу Миодрагу Перићу који је највише допринео да хор оствари ову, по много чему јединствену, турнеју. Такође, захвалност је упућена и свим домаћинима који су великог срца уступили дио свог дома и времена члановима хора како би се хористи осјећали као код своје куће, као и осталом свјештенству који је доприњео да све буде организовано и у најбољем реду. Након званичног концерта, хор је још једном обрадовао све присутне госте пјесмама родољубивог карактера уз пратњу хармонике, виолине и удараљки.

У уторак, 25. октобра, хор је пријеподне искористио за одмор и дружење са домаћинима. Увече је хор у Blacktown-у учествовао на Вечерњој служби и након тога одржао последњи, опроштајни наступ на овој аустралијској турнеји. Том приликом, хор је још једном показао своје умјеће и представио се гостима који су присуствовали, прво духовним композицијама, а након тога и комбинацијом свјетовног и родољубивог репертоара. Хор је угостио отац Ђорђе Веселиновић.

У сриједу, 26. октобра хор је имао слободно пријеподне за паковање, поздрављање са домаћинима, за обилажење жељеног, а до тада пропуштеног, за одмор. Хор се на аеродрому нашао у 18:45 часова и упутио се за Аbu Dhabi летом у 21:45 са компанијом Етихад. Повратак се водио истом релацијом Сиднеј-Аbu Dhabi-Београд-Маховљани одакле су се чланови хора заједно са диригентом аутобусом из Маховљања вратили у Бања Луку 27. октобра око 17 часова.

Турнеја је успјешно завршена, а учесници турнеје су остали пуни прелијепих утисака и осјећања које ће заувијек памтити и препричавати.

Слике са турнеје